

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Koken met Van Boven - Alle afleveringen
Gepekelde steurharing of mild gezouten gekaakte maatjes, groene haring, Hollandse nieuwe: haring is er in alle soorten en maten. Hoe eten we deze populaire consumptievis? Yvette verdiept zich in 'het zilver van de zee' en maakt zure haringsalade met aardappelkoekjes, een gezouten panharing en ze serveert pekelharing. Rauw, zout en zuur: allemaal haring, maar dan anders.
Met de voedzame traditie van boerenkool leggen we een goede basis voor de koude, donkere wintermaanden. Yvette maakt boerenkool met worst in een Ierse variant: 'colcannon and sausage'. De kool haalt zij van het land van groenteteler Wim en het vlees van akkervarkens uit het bos bij Valthermond.
Nederland is het grootste exportland van de ui. Yvette maakt een Friese uiensoep en een Franse uientaart, sippelsop en pissaladière.
Yvette gaat in Ierland op pad met een nieuwe generatie aardappeltelers en met een echte mosselman. Ze maakt een chowder en een variant op fish and chips, namelijk mussels and chips, met een zilte mayonaise. Typisch Iers.
Risotto is een geliefd Italiaans familiegerecht. Voor een kijkje in de Italiaanse keuken heeft Yvette een afspraak met chef Fabrizio, die groot is geworden met de risotto van zijn moeder en grootmoeder. Zelf maakt Yvette een risotto met mais die door de echte risottokenners wordt getest. Die mais poft ze ook voor een heerlijk licht taartje.
De tomaat is er in vele kleuren, vormen en smaken en is de meestgegeten groente ter wereld. Eigenlijk is het een fruitsoort. Yvette plukt bij teler Wim tomaten in verschillende vormen en maten. Ze maakt er een 1000-tomatensalade mee, met geitenricotta en basilicumolie. Met de resten maakt zij een basis voor een saus, een soep en een Bloody Mary.
De Romeinen deden het al, voedsel met behulp van microben langer houdbaar maken, oftewel fermenteren. Het is vandaag de dag weer helemaal hip. En dus laat Yvette zich helpen door microben, eencelligen, bacteriën, schimmels en gisten. Met Christian Wij fermenteert Yvette makrelen tot vissaus, 'garum' zoals de Romeinen dat noemden. De garum gaat over een gebladerde spitskool. Kool is 'cool' en daarom haalt Yvette bij teler Wim ook palmkool, een eeuwenoud gewas dat ze bereidt tot een rauwe salade met miso en kikkererwten.
Vroeger was alles beter... in elk geval de witlof. Door de veredeling van groenten wordt de opbrengst hoger. maar gaat de smaak vaak verloren. Yvette brengt een bezoek aan teler Wim Bijma, die laat zien hoe de witlof veertig jaar geleden werd verbouwd. Yvette doet een experiment met de wortel van de witlof, cichorei. Verder gaat ze met Piet Ruijter vissen in het IJ en vangt een snoekbaars. Een exotische zoetwatervis die het goed doet in de wateren rond Amsterdam, maar vreemd genoeg nauwelijks gegeten wordt.
Voor onze grootouders was het heel normaal: de groente- en fruitoverschotten die van het land en uit de tuin kwamen, werden ingemaakt en geweckt zodat er in herfst en in de winter ook nog van gegeten kon worden. Deze gewoonte is enigszins in de vergetelheid geraakt, tegenwoordig kan je immers het hele jaar door groenten eten die van overal over de wereld ingevoerd worden en in overvloed aanwezig zijn. Maar groente van het seizoen van de boer is én lekkerder én duurzamer. Dus geeft Yvette tips en trucs voor het inmaken en wecken van groenten en fruit en legt ze uit hoe je geweckte zoetzure komkommer maakt en zet paprika en kruiden op olie.
Wel eens een kreeft op straat zien lopen? Dat kan. Grote kans dat het een Amerikaanse rode rivierkreeft is, want de Nederlandse wateren zitten vol met deze exoot. Zo vol dat ze een plaag aan het worden zijn. Bioloog Hiske vist ze uit de gracht. Ze doen het goed in de soep, dus maakt Yvette er een bisque van waarbij ze zelfgemaakte croutons en een pittige rouille serveert. Om in de sfeer te blijven dient ze vervolgens een chique toetje op: champagnemousse met perziken op muskaatsiroop met tijm en laurier.
Vroeger kwamen ganzen naar Nederland om te overwinteren, maar nu blijven steeds meer ganzen ook in de zomer in Nederland. Het zijn er zo veel dat ze een plaag vormen voor boeren en vliegverkeer en dus worden de ganzen massaal vernietigd. Zonde, want het is heel mooi biologisch wild dat we net zo goed kunnen opeten. Yvette maakt er smeuïge rilettes van. En met de ganzenborsten weet ze ook wel raad; ze rookt ze in een rookton. Als bijgerecht maakt Yvette een rode rijstsalade. De cocktail die ze met witte vlierbloesem in de - jawel - afwasmachine maakt, krijgt de sprankelende naam: clean herbal spritz.
De moeder van Yvette is jarig en volgens de oude familietraditie van de Van Bovens worden er dan asperges gegeten. Vroeger waren dat witte asperges die overgoten werden met een romige boter. Dat is altijd goed natuurlijk, maar Yvette doet het deze verjaardag een beetje anders. Samen met Sabien Bosman gaat ze op zoek naar wilde asperges, die ze hoopt te vinden in de duinen van Egmond aan den Hoef. De asperges komen op een romige farotto met shii-takes, die gegarneerd wordt met een gepocheerd ei. Op een verjaardag moet er natuurlijk ook taart gegeten worden en daarom maakt Yvette een smakelijke oudebessentaart, waar gretig van wordt gegeten.
Bij biologische boer Boy eten de koeien in de wei allerlei kruiden en bloemen, en die proef je terug in de rauwe melk. Voor de industrialisatie werd melk alleen maar rauw geconsumeerd. De Nederlanders maakten er vooral pannenkoeken, pap en hangop van. Yvette haalt rauwe melk op de boerderij van Boy en maakt daarvan een ouderwetse citroenhangop in een modern jasje, met daarbij een salade van rode biet, spekbokking en geroosterde boekweit. De bloemen en kruiden die in de wei geplukt zijn, verschijnen in een kleurrijke weidesalade. Als toetje serveert Yvette een frisse melklikeur met een hot milk cake. Oftewel een heerlijke cake met frambozen. Om je vingers bij af te likken.
