True
Kook.TV - TV kijken via internet, de beste Kook tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Broodje Gezond - Alle afleveringen
Broodje Gezond
Broodje Gezond: Eetpatroon

Er zijn vele (volks)wijsheden over ons eetpatroon: Zo worden we opgevoed met het idee dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, maar nieuwe diëten raden aan het ontbijt over te slaan of juist zes keer per dag een klein beetje te eten. Wat is waar als het gaat om ons eetpatroon? Wanneer op de dag eten we wat? En wat klopt er van het gezegde: 'ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar'?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Vis

Vis is gezond. En zeker verse vis. Maar als dat visje echt zo gezond is, waarom heeft het voedingscentrum de aanbevolen twee keer per week dan teruggeschroefd naar één keer? En hoe zit het precies met alle negatieve artikelen over gif en plastic in ons harinkje en mootje zalm? Ersin en Marlijn gaan op zoek naar het gezondste visje. Gaat Ersin dat vinden bij een kweker in Zeeland of vindt Marlijn die op de visafslag? En wat maakt dat visje dan precies zo gezond? Antwoord vinden op die vraag blijkt lastiger dan gedacht.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Darmflora

In Amerika is de trend al zichtbaar. Na dairy free en pro vegan is gut-friendly de nieuwe rage. En ook in ons landje krijgen de darmen steeds meer aandacht. Boeken, speciale diëten en bijzondere drankjes met unieke ingrediënten doen ons geloven dat we onze darmen extra in de watten moeten leggen. Waarom eigenlijk? Zijn ze er dan zo slecht aan toe? Marlijn en Ersin onderzoeken het belang van onze darmen en de zin en onzin van al die producten die onze darmflora eens flink zouden opkrikken. Zo krijgt Ersin bij een bacterioloog uitgelegd wat er nu eigenlijk in onze darmen zit waarvoor we zo goed moeten zorgen en hoort Marlijn een arts uit over de meerdere rollen die onze darmen spelen.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Ei

Begin de dag tik een eitje! Maar is dit wel zo'n goed idee? Is een dagelijks eitje wel of niet gezond? De meningen onder voor- en tegenstanders van dit oer-Hollandse product kunnen niet verder uit elkaar liggen. Is het ei nu een cholesterolbom of is het toch superfood? Tijdens de zoektocht naar antwoorden test Marlijn of het eten van 35 eieren in een week invloed heeft op je cholesterol en gaat Ersin op zoek naar het superei. Hoe kan het nu toch dat dit simpele eitje voor zoveel reuring zorgt? Een rondgang langs voedingswetenschappers, eierspecialisten en fervente tegenstanders moet antwoord geven.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Soja

Soja: goede zuivel- en vleesvervanger of hormonenbom? Voor- en tegenstanders van soja buitelen al jaren over elkaar heen. 'Het is goed voor je, want het is plantaardig. Het is super slecht, je kan er zelfs kanker van krijgen.' Tijd om eens paal en perk te stellen aan de hele soja-discussie. Want dit gaat niet alleen de vegetariërs aan. Soja zit in legio producten, dus we eten het allemaal vaak zonder het te weten. Maar is dat nu erg of niet? Hun zoektocht voert Marlijn en Ersin langs de enige Nederlandse sojakweker die ons land rijk is, ze praten met een arts die soja weigert te eten en een producent die juist ontzettend trots is op zijn sojaburgers. Maar wie heeft nu gelijk? Is de angst voor het sojaboontje nu wel of niet terecht?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Koolhydraten... word je dik van brood?

We kennen allemaal wel iemand die succes heeft geboekt door het eten van een koolhydraatarm dieet. Want kap met bood, pasta, rijst en de kilo's vliegen er vanaf. Maar komt dit wel door de koolhydraten of is hier iets anders aan de hand? Samen met voedingswetenschappers, diëtisten en psychologen onderzoeken Ersin en Marlijn wat koolhydraten precies zijn, hoe een koolhydraatarm dieet werkt en of het werkt. En waar komt de hysterie rondom het koolhydraatje nu eigenlijk vandaan?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Vitaminepillen

Ook de winter goed doorgekomen dankzij de multivitamine? Bijna iedereen slikt wel eens een vitaminepil maar heeft het ook zin? En klopt de gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet'? We checken de zin en onzin rondom de vitaminepil en onderzoeken in hoeverre dit pilletje nu echt zo onschuldig is. Bijna iedereen slikt wel eens een vitaminepil maar heeft het ook nut? Marlijn en Ersin checken de zin en onzin rondom dit 'gezonde' pilletje. Ersin laat een nutriprofil maken om te checken in hoeverre hij een vitaminetekort heeft en gaat langs bij een pillenfabrikant om te achterhalen waarom de percentages in een vitaminepil zo hoog zijn. Marlijn loopt samen met een voedingswetenschapper het aanbod van pillen door, waarom is de ene pil nu zoveel duurder dan de andere?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Eetpatroon

Er zijn vele (volks)wijsheden over ons eetpatroon: Zo worden we opgevoed met het idee dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, maar nieuwe diëten raden aan het ontbijt over te slaan of juist zes keer per dag een klein beetje te eten. Wat is waar als het gaat om ons eetpatroon? Wanneer op de dag, eten we wat? En wat klopt er van het gezegde: 'ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar'?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Vis

Vis is gezond! En zeker verse vis! Maar als dat visje echt zo gezond is, waarom heeft het voedingscentrum de aanbevolen twee keer per week dan teruggeschroefd naar één keer? En hoe zit het precies met alle negatieve artikelen over gif en plastic in ons harinkje en mootje zalm? Ersin en Marlijn gaan op zoek naar het gezondste visje. Gaat Ersin dat vinden bij een kweker in Zeeland of vindt Marlijn die op de visafslag? En wat maakt dat visje dan precies zo gezond? Antwoord vinden op die vraag blijkt lastiger dan gedacht.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Darmflora

In Amerika is de trend al zichtbaar. Na dairy free en pro vegan is gut-friendly de nieuwe rage. En ook in ons landje krijgen de darmen steeds meer aandacht. Boeken, speciale diëten en bijzondere drankjes met unieke ingrediënten doen ons geloven dat we onze darmen extra in de watten moeten leggen. Waarom eigenlijk? Zijn ze er dan zo slecht aan toe? Marlijn en Ersin onderzoeken het belang van onze darmen en de zin en onzin van al die producten die onze darmflora eens flink zouden opkrikken. Zo krijgt Ersin bij een bacterioloog uitgelegd wat er nu eigenlijk in onze darmen zit waarvoor we zo goed moeten zorgen, hoort Marlijn een arts uit over de meerdere rollen die onze darmen spelen, gaan ze op consult bij een poeptherapeut die uitlegt hoe je kan zien of je darm in shape is en zien we hoe een nieuw wondermiddel je darmen zo gezond krijgt dat allerlei ziektes als sneeuw voor de zon verdwijnen.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Bak en braad

Waar we steeds meer aandacht besteden aan de kwaliteit van ons voedsel ontdekken Ersin en Marlijn tot hun grote schrik dat we bij de bereiding ervan heel wat steken laten vallen. Wat gaat er precies fout en in hoeverre is dat slecht voor onze gezondheid? Marlijn laat haar biefstukje en frietjes onderzoeken bij een toxicoloog en onderzoekt hoeveel fijnstof er eigenlijk vrijkomt bij het bakken van een portie aardappeltjes. Ersin reist af naar België om te kijken of ghee of toch olijfolie het beste middel is om in te bakken en onderzoekt hoeveel gif er in producten als chips en koekjes zit. En hoe zit het met de airfryer... is dat het antwoord op een gezonde bereidingswijze? Dat zwart verbrand niet goed voor ons is weten we natuurlijk allang, maar dat zelfs een licht gekleurd aardappeltje, koken op gas en een slechte afzuiging voor serieuze problemen kunnen zorgen... daar kijken zelfs wij van op.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Chocola

Het is verslavend lekker, je wordt er gelukkig van, het is goed voor je hart. Broodje Gezond zoekt antwoord op de vraag of chocolade nu echt goed voor je is of dat het enkel een fabeltje is waar we heel graag in willen geloven.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: E-nummers

De een mijdt ze als de pest, de ander maalt er niet om. Broodje Gezond duikt in de wondere wereld van de E-nummers en zoekt antwoord op de vraag: zijn ze nu slecht voor je of niet?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Melk

Melk! De witte motor of de witte sloper? Voor- en tegenstanders van dit oer-Hollandse zuivelproduct buitelen over elkaar heen. We melken de hele discussie nog eens lekker uit en gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag die ons inmiddels al ruim 60 jaar bezighoudt... is melk nu wel of niet gezond voor je?



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Zijn twee glazen rode wijn per dag gezond?

Zijn twee glazen rode wijn per dag gezond? Ruim drie miljoen Nederlanders geloven van wel, want zij drinken elke dag één of meer glazen wijn. In wijn zitten heel veel goede stoffen, die zorgen voor blinkende aderen en een blakend hart. Maar winnen die goede effecten het uiteindelijk van de ravage die alcohol in je lichaam aanricht? Of is alcohol helemaal zo slecht nog niet? Marlijn en Ersin zoeken het uit. Ze praten met wijnliefhebbers en geheelonthouders. Een wijnboer met een hele gezonde wijn, een toxicoloog, vinoloog Harold Hamersma legt voor eens en altijd uit wat nou een goede wijn is en Ersin doet een verslavingstest met een verslavingsarts.



Broodje Gezond
Broodje Gezond: Is koffie slecht voor je hart?

Is koffie slecht voor je hart? Koffie is hot, in alle betekenissen van het woord. Koffiezaakjes schieten als paddenstoelen uit de grond en thuisbarista's experimenteren er lustig op los met opschuimmachines en zetmethoden. Maar is al die koffie goed voor je? Koffie is in Nederland volksdrank nummer een. Gemiddeld drinken we zo'n 150 liter koffie per persoon per jaar. Dat is een ruim gevuld ligbad vol. Mensen drinken koffie omdat ze het lekker vinden, om wakker en alert te worden. Maar van koffie kun je ook hartkloppingen krijgen, je raakt gestrest en voelt je opgejaagd. Is koffie eigenlijk wel zo gezond voor je? In koffie zitten meer dan 800 verschillende stoffen. Die hebben allemaal effect op je lichaam. Samen maken ze dat heerlijke bakkie troost. Maar dat bakkie troost heeft ook een keerzijde: sommige mensen reageren heel slecht op cafeïne, en het koffievet dat in koffie zit kan een desastreus gevolg hebben op het slechte cholesterol, wat zelfs een hartaanval tot gevolg kan hebben. Marlijn, koffie-genieter, en Ersin, echte theedrinker, verdiepen zich samen in de geurige wereld van cafeïne, koffievetten, barista's, zetmethodes en cardiologie. Moeten ze minderen of juist lekker doordrinken?